Személyes találkozó 2. – “B” komponens

2019. október 24-én a testvériskolás B komponens tanulóival három napos látogatásra indultunk, Szlovákiába. Utunk első állomása Komárom volt, ahol Szili Ferenc idegenvezetővel látogatást tettünk a Monostori erődben. Lenyűgözött bennünket a monumentális hadtörténeti műemlék történelme, építőmestereinek ügyessége. Vezetőnk arról is beszélt, milyen események, rendezvények zajlanak ma hatalmas udvarában és falai között. Autóbuszunkból a Csillag erődöt is láthattuk, történetét is megtudtuk. Az Erzsébet hídon át jutottunk Szlovákia területére, Komárnoba. Megismertük történelmét, megtekintettük a város legrégebbi, köztéren emelt szobrát, a szentháromság szobrot. Megcsodáltuk a városháza neoklasszicista épületét. A Zichy-palota tágas udvarába lépve körbejártuk a város legújabb nevezetességét, az Európa-udvart. Az udvar egyes épületei a különböző európai országok jellegzetes építészeti stílusát adják vissza. A Klapka téren uralkodók és Európa védőszentjeinek szobrait láthattuk. Közepén Komárom hős védőjének, Klapka György tábornoknak egész alakos szobra áll. Délután, pontban 16 órakor a városháza toronyablakában megjelent egy huszár, és felcsendült Egressy Béni Klapka indulójának részlete. Felemelő érzés volt hallgatni, s ezzel fejezni be a Komáromról és Komárnoról szóló napunkat. Idegenvezetőnknek köszönet az élménydús előadásaiért! Utunk Nagymegyerre vezetett, ahol elfoglaltuk szállásunkat a Sungarden apartmanházban. Második napunkon testvériskolánkat, a József Attila Alapiskola és Óvodát látogattuk meg Vásárúton. Bognár László intézményvezető úr és Zsapka Henrietta helyettes asszony, valamint a nyári táborban már megismert diákok fogadtak bennünket. Megismerhettük a település és az iskola történetét, mindennapjait, mi is beszéltünk településünkről, iskolánkról. A diákok friss pogácsa, üdítő mellett beszélgethettek. Ebéd után sétát tettünk a településen, Bognár László tanár úr megmutatta a nevezetességeit, élveztük a Tőkési Duna-ág partján a napsütést, majd a falu templomát is megnézhettük, ahol a plébános úr mesélt az épületről. A búcsú előtt ajándékcsomaggal kedveskedtek vendéglátóink. Köszönjük a szívélyes fogadtatást, vendéglátást!

A délután folyamán Monostori Tímea idegenvezetővel Gútára látogattunk, ahol az utolsó hajómalmot, illetve a benne található múzeumot néztük meg. A malomhoz 86 méter hosszú fedett fahídon jutottunk, belsejében az ősi mesterség eszközeivel, róluk készült képekkel ismerkedtünk. Nagymegyerre visszaérve megálltunk Mátyás király tölgyfájánál, vezetőnktől meghallgattuk a kapcsolódó történetet, közben a gyerekek elüldögéltek a gyönyörűen faragott táltos padon.

Harmadik napunk reggelén Bős volt úti célunk, ahol a vízerőművet szerettük volna megnézni. Sajnos az időjárás nem kedvezett nekünk, mert hatalmas köd ereszkedett a vidékre, így nem sokat láthattunk az épületegyüttesből, sem a környező természeti szépségekből. Egy teherhajó zsilipelését azért láthattuk, ami különleges élmény volt.

Hazafele vettünk utunkat, telve új ismeretekkel, élményekkel, megerősített baráti szálakkal.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.